Krótki biogram Stephanie Meyer

Stephanie Meyer to jedna z najpopularniejszych współczesnych autorek literatury młodzieżowej. Jej czteroczęściowy cykl “Zmierzch” opowiadający o miłości Belli, typowej (a może jednak nietypowej?) amerykańskiej nastolatki i nieśmiertelnego wampira Edwarda Cullena, oraz powieść “Intruz”, od ponad dekady okupują pierwsze miejsca na listach bestsellerów.

Pomimo tak wielkiego sukcesu i popularności, Stephanie Meyer pozostaje postacią stosunkowo nieznaną – zwłaszcza w Polsce. Nawet jej najwięksi fani niewiele wiedzą o autorce “Zmierzchu”. Najwyższy czas to zmienić!

Stephanie Meyer – dane metrykalne:

  • Imię i nazwisko: Stephanie Meyer
  • Nazwisko panieńskie: Stephanie Morgan
  • Data urodzenia: 24.12.1973 r.
  • Miejsce urodzenia: Hartford ( stan Connecticut, USA)
  • Rodzice: Steve i Candy Morgan
  • Rodzeństwo: Stephanie Meyer ma aż piątkę rodzeństwa – trzech braci (Setha, Jacoba i Paula) oraz dwie siostry (Emily i Heidi)
  • Małżeństwo: w 1994 r. autorka “Zmierzchu” poślubiła przyjaciela z dzieciństwa – Christiaana “Pancho” Meyera
  • Dzieci: Stephanie i Christiaan mają trzech synów: Gabe’a, Setha i Eliego
  • Wyznanie: pisarka należy do Kościoła Jezusa Chrystusa Świętych w Dniach Ostatnich (popularna nazwa: mormoni).

Życiorys

Chociaż Stephanie Meyer na świat przyszła w Hartford w stanie Connecticut, większość życia spędziła w Arizonie i Utah. Przez całe dzieciństwo mieszkała w Phoenix – stolicy Arizony (jak z pewnością pamiętają wszyscy miłośnicy “Zmierzchu” było to również rodzinne miasto Belli Swan), studia natomiast ukończyła na Uniwersytecie Brighama Younga w Provo (stan Utah). W 1997 r. przyszła pisarka obroniła na tej uczelni dyplom z języka angielskiego.

Obecnie pisarka mieszka z mężem i synami na własnej farmie w Arizonie. Chociaż Stephanie Meyer pierwotnie planowała pracę w zawodzie prawnika, to narodziny jej pierwszego dziecka – Gabe’a – i sukcesy pisarskie zmieniły jej plany życiowe (na szczęście dla wszystkich fanów Belli i Edwarda!). Autorka sagi “Zmierzch” zajmuje się obecnie wychowaniem synów i tworzeniem wciąż nowych bestsellerów.

Bibliografia:

  • Saga “Zmierzch”
  • 2020 r. – “Słońce w mroku”
  • 2015 r.- “Życie i śmierć: zmierzch opowiedziany na nowo”
  • 2010 r. – “Drugie życie Bree Tanner”
  • 2009 r. – “Przed świtem”
  • 2008 r. – “Zaćmienie”
  • 2007 r. – “Księżyc w nowiu”
  • 2007 r. – “Zmierzch”.

Pozostałe utwory:

  • 2016 r. “Chemik” 
  • 2008 r. – “Intruz”
  • 2007 r. – “Piekło na Ziemi”; opowiadanie z antologii “Bale maturalne z piekła”.
Drzewo autorstwa diana.grytsku - pl.freepik.com